niedziela, 12 maja 2013

Ciasto kruche z rabarbarem i dżemem truskawkowym

Wiosna - zaczynam gotowanie z sezonowych produktów. Nareszcie na bazarku znajdę świeżutkie warzywa i owoce, prosto z pola a  nie z chłodni. W tym roku z powodu przedłużonej zimy, wszystko dopiero zaczyna się rozkręcać. Jeszcze trochę trzeba będzie poczekać na młodą marchew, kapustę, kalafiora, truskawki czy pomidory. Ale za to już jest RABARBAR. Jego zapach przypomina mi dzieciństwo, kiedy to z siostrą, prosto z ogrodu odcinałyśmy pałki rabarbaru, obierałyśmy i maczałyśmy w cukrze. Pycha. Natomiast dziś zrobię ciasto z rabarbarem, na które przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki (http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-kruche-z-rabarbarem-i-kruszonka), który z kolei został wypatrzony u jeszcze innej autorki - Bajaderki.

Potrzebujemy:
(na ciasto)
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 1 czubata łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (u mnie 18%),
- 0,5 do 3/4  łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 żółtka,
- 185 g masła,
oraz
- 6 łyżek cukru
- 1kg rabarbaru
- pół szklanki dżemu truskawkowego,
- 1 łyżka bułki tartej,
plus (na kruszonkę)
-  125 g masła (następnym razem dodam 100 g)
- 100 g cukru,
- 185 g mąki pszennej.

Do miski przesiewamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki lub zamrażarki. W tym czasie obieramy i myjemy rabarbar. Kroimy w kawałki po ok. 1 cm długości. Nagrzewamy patelnię. Wrzucamy rabarbar i obsypujemy go 5-6 łyżkami cukru. Czekamy aż puści sok. Teraz odcedzamy go na durszlaku. Wyciekający sok jest pyszny i może posłużyć do przyrządzenia kompotu. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Blaszkę o wymiarach ok. 30 na 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto kruche. W oryginalnym przepisie podano, żeby zetrzeć ciasto na grubych oczkach. Ja trochę tarłam, trochę  odrywałam kawałki, którymi oblepiałam blachę. Teraz wkładamy ciasto do piekarnika, aż się upiecze do lekko blado-złotego koloru.Wyjmujemy z piekarnika. Czas na przygotowanie kruszonki. Masło roztapiamy w rondelku i gorące przelewamy do miseczki z mąką i cukrem. Dokładnie mieszamy. Na podpieczone ciasto wykładamy cienką warstwą dżem, następnie rabarbar, obsypujemy go bułką tartą i na koniec kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 - 40 minut.

i
Smacznego :)

Tym wpisem dołączam do akcji:


oraz

1 komentarz:

  1. kruche z rabarbarem- pyszna klasyka
    Dziękuję za udział w mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń