środa, 15 maja 2013

Bułki orkiszowe

Kolejny wypiek dodaję do mojej "domowej piekarni" - bułki z dodatkiem mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Najbardziej nadają się na kanapki z wędliną i serem - wytrawne, nie na słodko. Są miękkie, syte, delikatne, a przede wszystkim zdrowe.

Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki pszennej luksusowej typ 550,
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 40 g masła,
- 25 dag drożdży,
- 200 ml mleka,
- kilka łyżek wody,
- 1,5 łyżeczki soli,
-1,5 łyżeczki cukru
- otręby pszenne.

Drożdże rozkruszamy do szklanki, zasypujemy cukrem..Rozrabiamy dodając łyżkę ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mleko lekko podgrzewamy wraz z masłem. Przesiewamy mąkę pszenną do miski i do tego szklankę mąki orkiszowej. Dodajemy sól i mieszamy. Wlewamy mleko z masłem. Wyrabiamy ciasto, dodając po trochu pozostałą  mąkę orkiszowa i jeśli trzeba wodę. Gdy ciasto już jest miękkie i lśniące i prawie nie klei się do rąk, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy aż urośnie ok. 1 godzinę. Odgazowujemy ciasto krótko je wyrabiając.Ręce lekko nacieramy oliwą z oliwek, odrywamy kawałki ciasta i formujemy bułki lekko spłaszczając. Wykładamy na blachę z pergaminem obsypanym otrębami pszennymi. Wyszło mi 8 bułek. Bułki smarujemy pędzlem maczanym w oliwie z oliwek i obsypujemy otrębami. Odstawiamy do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Pieczemy 23 - 25 minut. Ja zostawiam jr jeszcze na kilka minut w piekarniku. Dopiero potem wyjmuje i studzę na kratce. Po wystudzeniu wkładam do torebki śniadaniowej, żeby nie wyschły.

Zaleta domowej piekarni: żeby mieć rano świeże pieczywo, nie trzeba biec do sklepu:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz