poniedziałek, 27 maja 2013

Chili con carne

To ulubione danie mojego męża. Mógłby je jeść 7 dni w tygodniu. Przepis meksykański dostosowałam do warunków mojej kuchni. Danie proste i szybkie.

Potrzebujemy:
-  500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego lub wieprzowego),
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 1 szklanka bulionu lub wody (wtedy w ostatnim
etapie trzeba dodać więcej soli i trochę pieprzu lub maggi),
- 1 puszka pomidorów bez skórki,
- 1 papryka,
- kawałek chili lub przyprawy kotanyi chili peperoncini,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- 1 puszka fasoli czerwonej,
- przyprawy: papryka ostra i słodka, kumin
lub gotowa przyprawa do chili con carne.

Cebulę kroimy w niewielką kostkę, podsmażamy na patelni na złoto, a pod koniec smażenia dodajemy czosnek - wyciśnięty, starty lub po prostu pokrojony na małe kawałki. Chwile smażymy, wrzucamy mięsko i mieszamy tak by nie zbiło się w jeden duży kawał tylko rozpadło na kawałeczki. Smażymy ok. 10 - 15 minut. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy 2 liście laurowe i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem. Zaraz dodajemy rozgniecione pomidory z puszki (bez zielonych końcówek) i pokrojoną na kawałki paprykę zwykłą i jeśli mamy to chili. Teraz danie ma się lekko bulgotać przez 1 godzinę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Gotujemy dalej 10 minut. Wrzucamy fasolę, doprawiamy solą i przyprawami (można też wsypać pół łyżeczki cukru). Gotujemy 5 minut i danie jest gotowe. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Najchętniej podaje z gotowanym na parze ryżem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz