środa, 24 lipca 2013

Bułki z cukinią

Od dawna chodził za mną pomysł dodania do pieczywa cukinii i kaszy jaglanej. Na razie zrealizowałam ten pierwszy. Przeszukałam internet i fajny przepis znalazłam na blogu Cioccolatogatto. Nie miałam jednak jednego składnika - jogurtu greckiego, więc zmieniłam nieco tam podaną recepturę. Bułki wyszły przepyszne, mięciutkie, delikatne. Dodatek cukinii nieco zmienia smak pieczywa. Nawet mój mąż, który nie lubi cukinii, bułki chwalił - że takich dobrych dawno nie upiekłam:)

Potrzebujemy:
- 3/4 lub prawie cała szklanka tartej na dużych oczkach cuknii (raczej razem ze skórką)
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 450,
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej drobno zmielonej np. graham
(można też dodać zamiennie po pół szklanki zwykłej mąki i otrąb pszennych)
- ok. 3/4 szklanki mleka lub pół szklanki jogurtu greckiego i reszta wody
(wówczas zaczyn robimy  z wodą),
- 1 czubata łyżka masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 35 g drożdży świeżych.
- 1 łyżeczka cukru.

Podgrzewamy mleko aby było letnie (nie gorące bo zabije drożdże). W wysokiej szklance rozcieramy drożdże z cukrem. Dodajemy 2 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy aż zaczyn urośnie. Do mleka dodajemy masło i jeszcze raz podgrzewamy do jego rozpuszczenia.
Mąkę przesiewamy do miski. Wlewamy mleko z masłem, zaczyn i zaczynamy wyrabiać. W czasie wyrabiania dodajemy stopniowo małymi partiami cukinię. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie lśniące i mięciutkie. Nie może być jednak zbyt twarde, będzie lekko się kleiło do rąk. Najważniejsze żeby było dobrze i długo wyrobione i napowietrzone.  Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Ręce smarujemy oliwą i biorąc partiami ciasto formujemy bułeczki. Ja je obtoczyłam jeszcze otrębami pszennymi. Pozostawiamy bułki do napuszenia na ok. 15 minut i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut. Po czym otwieramy piekarnik. Wyjmujemy bułki i studzimy na kratce, przykryte ściereczką kuchenną. Rewelacja. Polecam

Z podanej ilości wyszło 8 sporych bułek


4 komentarze:

  1. ja zawsze mam w lodówce kilka kubków tego jogurtu-uwielbiam:) myślę, że takie bułeczki też by mi smakowały

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł! ;)
    dzięki na dodanie przepisu do akcji: Cukiniowo! :)

    OdpowiedzUsuń