piątek, 3 maja 2013

Sernik waniliowy z polewą kajmakową

Na Wielkanoc robiłam babkę na prośbę mojej mamy, a teraz na Majówkę na specjalne życzenie taty upiekłam sernik. Na kruchym cieście delikatny waniliowy sernik z dodatkiem mleka skondensowanego, polany kajmakiem i obsypany płatkami migdałowymi. Wyszedł naprawdę pyszny.

Potrzebujemy:
Na kruche ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
-  200 g twardego masła,
- 7 łyżek cukru,
- 3 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany - 18%

Na masę serową:
- 800 g tłustego twarogu dobrej jakości - dwukrotnie mielonego,
- 100 ml mleka skondensowanego słodzonego,
- 90 g cukru pudru,
- 5 jajek,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub mały cukier waniliowy,
- 70 g masła,
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej.

Ponadto na polewę pozostałe mleko skondensowane z puszki (puszka ok. 500 g) + płatki migdałowe.

Ciasto: Siekamy mąkę  z masłem, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy. Odkładamy do lodówki.
Masa serowa: Białka ze szczyptą soli ubijamy. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy. Ubijając dodajemy partiami masło i ser - mniej więcej na 4 do 5 razy. Miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy. Gotowe. Teraz do tej masy dodajemy 1/2 ubitej piany z białek. Delikatnie mieszamy drewnianą lub silikonową łyżką. Dodajemy resztę piany. Mieszamy znowu delikatnie do połączenia, uważając, żeby piana za bardzo nie opadła. Do tortownicy przekładamy ciasto kruche na dno tworząc też niskie ścianki. Na ciasto delikatnie wykładamy masę serową. Wygładzamy i stukamy ze 3 razy tortownicą. żeby masa się ułożyła. Wstawiamy do nagrzanego do temp 180 st. C. piekarnika na pierwszą od dołu półkę. Pieczemy ok. 50 - 60 minut. Przed końcem pieczenia, gdy już wierzchnia warstwa była delikatnie przypieczona, zmniejszyłam temperaturę do 170, na 3 minuty przed wyłączeniem piekarnika do 150 st. C. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam sernik do ostygnięcia. Wówczas nie powinien opaść.
Polewa: pozostałe mleko skondensowane z puszki przelałam do rondelka i na niewielkiej mocy, ciągle mieszając gotowałam ok.25 minut do zgęstnienia. Natychmiast przelałam na sernik i posypałam migdałami. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Delikatny sernik waniliowy ze słodką, kajmakową polewą

9 komentarzy:

  1. Dla mnie to klasyka polskiej kuchni, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje - wszystkim domownikom smakował, zniknął błyskawicznie:)

      Usuń
  2. Taki sernik wygląda elegancko i smakuje wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. Już z samego opisu wynika, że musi być rewelacyjny. :)
    Ja dołączam do tego samego klubu, co Twój tata - klub sernikożerców górą. :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje chętnie skorzystam z zaproszenia:)

      Usuń
  4. Waniliowy i z kajmakiem- musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń