wtorek, 7 maja 2013

Rajska pianka 'Pink Margarita'

Nareszcie nadeszło słońce i wysokie temperatury. Zamiast ciepłych dań, mam ochotę na lody lub jakiś inny lekki chłodzony deser. Nowe galaretki WINIARY natchnęły mnie do zrobienia Rajskiej pianki z niesłodzonego mleka skondensowanego. Taki deser jest puszysty, zimny, niskokaloryczny a przede wszystkim pyszny. Idealny na lato.

Rajska pianka ' Pink Margarita'
Potrzebujemy:
- 1 paczka biszkoptów,
-  woda do galaretek,
- 4 galaretki WINIARY Pink Margarita,
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 0,5 szklanki mleka zwykłego,
- odrobina masła do wysmarowania formy.

Puszkę mleka skondensowanego schładzamy w lodówce, przynajmniej przez kilka godzin. 3 galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Uważać przy tym należy żeby galaretka nie stężała. Musi być całkowicie płynna. Tortownicę smarujemy lekko masłem. Biszkopty zamaczamy w mleku i wykładamy nimi tortownicę. W głębokiej  misce ubijamy zimne mleko skondensowane.Ma być puszyste. Wyglądem będzie przypominać ubitą pianę z białek. Teraz po łyżce wlewamy przygotowaną galaretkę. Cały czas ubijamy. Gdy galaretka się skończy ubijamy jeszcze przez chwilę. Wykładamy gotową piankę na biszkopty. Schładzamy w lodówce. Aż stężeje. W tym czasie rozpuszczamy 1 galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Lekko tężejącą wylewamy na piankę, odstawiamy na chwilę do lodówki, żeby galaretka zastygła  i deser gotowy.

SMACZNEGO





2 komentarze: