poniedziałek, 13 maja 2013

Jajo parowane na miękko

Idealny pomysł na leniwy sobotni lub niedzielny poranek. Jajka na miękko przygotowywane w parowarze. Pomysł zaczerpnęłam z kwietniowego numeru "Moje gotowanie". Do tego świeżutkie bułeczki, masełko,  pomidorek, szczypiorek. Pycha.

Potrzebujemy:
- małe naczynka żaroodoporne,
- jajka (ilość zależy od apetytu),
- zioła prowansalskie lub sam tymianek,
- troszeczkę masła i sól.

Naczynka smarujemy lekko masłem, obsypujemy solą. Wbijamy delikatnie całe jajko, tak żeby nie rozwaliło się nam żółtko. Obsypujemy ziołami i solą. Wstawiamy do parowaru i gotujemy jakieś 8 - 10 minut. I śniadanie gotowe:)

Ja przyprawiłam tylko świeżym tymiankiem







3 komentarze: