niedziela, 6 października 2013

Zupa koperkowa z kluseczkami kładzionymi

Po powrocie z wakacji powzięłam mocne postanowienie: więcej zup w mojej diecie. Tylko skrzydełko czy  kostka?:) Jak zrobić szybko bazę bulionową. Nie wiem czy teraz bardziej niezdrowa jest gotowa bulionetka czy skrzydełko z kurczaka. Wybrałam opcje trochę kostki, trochę warzyw. I niecałe 30 minut i zupa gotowa. W zeszłym tygodniu zrobiłam moją ulubioną - koperkową.

Potrzebujemy:
-1/2 kostki bulionowej,
- 1 litr wody,
- 1 średnia pietruszka,
- połowa niewielkiego selera,
- kawałek pora i kilka liści selera (opcjonalnie),
- 3 do 4 ziemniaków,
- 2 średnie marchewki,
- pół pęczka koperku lub cały (w zależności
jak duży kupimy),
- 2 - 3 łyżki śmietany kwaśnej np. 18%
Na kluseczki:
- 1 jajko,
- ok. pół szklanki mleka,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli.

Na wrzątek wrzucamy kostkę, pora, liście selera oraz pokrojone w drobną kostkę warzywa: pietruszkę, seler, w nieco większą kostkę ziemniaki, marchew w półplasterki. Gotujemy 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy ciasto na kluski: mieszamy energicznie jajko z mlekiem oraz solą. Gdy jest jednolite wsypujemy tyle mąki, żeby ciasto było nie za rzadkie (nie rozlewało się) i nie było za gęsto. Konsystencją będzie przypominało rozmieszany jogurt grecki.
Po 15 minutach gotowania zupy dodajemy kluseczki czyli  najpierw moczymy łyżkę w zupie, nabieramy do 1/3 łyżki ciasta i zanurzamy w bulionie. Ciasto ładnie "utopi się" w zupie. Czynność powtarzamy dość szybko do wykończenia ciasta. Dodajemy jeszcze do zupy połowę posiekanego koperku. Gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia. Wrzucamy pozostały posiekany koperek. Zabielamy zupę śmietaną (śmietanę najpierw hartujemy w szklance dodając po trochu ciepłą zupę). Można ponownie doprowadzić do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz