niedziela, 6 października 2013

Zupa krem z cukinii (lub półkrem)

Jest to bardzo szybka zupa. Do jej przygotowania użyłam mojej bazy do zup z zamrażarki tj: zamroziłam w woreczkach porcje włoszczyzny: pokrojone w drobną kostkę pietruszkę, selera, marchew, 2 liście selera oraz jeden kawałek pora (ok. 10 cm). Teraz wystarczyło dodać tylko ziemniaki i cukinię. Raz przygotowałam pełną wersję zupy  krem, a raz odjęłam trochę cukinii przed zmiksowaniem całości, ponieważ uwielbiam konsystencję ugotowanej cukinii. Zupę można zjeść samą lub z dodatkiem grzanek czosnkowych albo podprażonych na suchej patelni pestek dynii lub słonecznika.

Półkrem z cukinii


Potrzebujemy:
- 1/2 kostki rosołowej,
- 1 średnia pietruszka,
- 1 średnia marchew,
- 1/4 średniego selera,
- 1 duży ząbek czosnku,
- pół cebuli,
- 2 lub 3 ziemniaki,
- 1 cukinia (niezbyt duża),
- sól, pieprz



Do 3/4 litra wrzącej wody dodajemy pokrojone w kostkę warzywa w tym ziemniaki (oprócz cukinii, cebuli i czosnku). Gotujemy 10 minut.
W tym czasie na niewielkiej ilości oleju na patelni podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Podsmażamy na złoto. Cukinię wraz ze skórką kroimy w kostkę (długości boku ok. 1 cm). Wrzucamy do cebuli. Smażymy 3 - 4 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy dalej 5 minut. Lekko solimy. I teraz w przypadku zupy krem dodajemy do gotującej się zupy całą zawartość patelni, a w przypadku zupy półkrem ok. 2/3 ilości. Gotujemy razem 5 minut. Zdejmujemy z ognia. Blenderujemy zupę metalową przystawką. W przypadku półkremu dodajemy pozostałą cukinie i gotujemy dalej ok. 3 minuty. Jeśli trzeba doprawiamy solą. Pycha....

Zupa krem z cukinii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz