niedziela, 16 czerwca 2013

Mus truskawkowy

Tym wpisem rozpoczynam swoją własną akcję kuchenną pod hasłem : ZATRZYMAĆ LATO W SŁOIKU.  W ramach tego programu będę przygotowywać przetwory z sezonowych owoców, żeby przywołać ich smak i wspomnienie w zimie. Jako pierwszy przygotowałam mus truskawkowy, który jest nieco płynniejszy niż dżem i przygotowuje się go szybciej. Można go potem użyć do deserów, ciast, kanapek z twarogiem, gofrów. Poniżej podaję porcję na 2 słoiczki (ok. 200 ml), kiedy chcemy uzyskać więcej, dodajemy odpowiednio więcej składników.

Potrzebujemy:
- 0,5 kg truskawek,
- 4 - 5 łyżek cukru białego lub brązowego,

Słoiki i pokrywki wcześniej myjemy w bardzo gorącej wodzie i przynajmniej 2 razy wyparzamy. Odstawiamy żeby wyschły. Truskawki pozbawione szypułek myjemy i osuszamy. Kroimy na połówki, większe na ćwiartki, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i mieszając zaczynamy gotować na średnim ogniu. Gotujemy tak od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką 20 minut.Gdy się wytrąci piana należy ją zebrać. Teraz miksujemy stopką metalową blendera na gładką masę. Dalej gotujemy ok. 20 minut aż troszkę zgęstnieje. Próbujemy czy słodkie, ewentualnie dosypujemy cukru. Zdejmujemy z ognia i natychmiast  przelewamy do słoików, szybko je zakręcamy  odstawiamy przykryte grubym ręcznikiem do góry dnem na 12 godzin. Potem chowamy do spiżarki.
Mus truskawkowy - Zatrzymać lato w słoiku cz. I

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz