czwartek, 30 stycznia 2014

Ciastka z czekoladą i orzechami laskowymi (Choc Chip Cookies)

Te ciastka to bardzo delikatna wersja dawnych Piegusek Wedla, które zniknęły z rynku, a to co jest teraz to już nie to samo. Dobre są podobne ciastka Milki, ale za to drogie. Dlatego pobuszowałam po internecie i wybrałam prosty i szybki przepis na te ciacha z forum Wizażu. Podaje przepis z moimi drobnymi zmianami.



Potrzebujemy:
- 2 szkl. mąki pszennej,
- 200 g miękkiego masła,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier lub ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- szczypta soli,
- posiekana (nie za drobno gorzka lub mleczna czekolada)
- garść orzechów laskowych.


Orzechy zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 1 minutę. Odlewamy wodę i obieramy ze skórki. Najlepiej zrobić to partiami, bo orzechy szybko wysychają a wtedy zdejmowanie skórek to już nie jest proste zadanie. Obrane orzechy siekamy.


Masło ucieramy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do puszystej masy (ok. 5 minut). Wbijamy jajko i  miksujemy do jednolitej masy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do zmiksowanej masy i mieszamy do połączenia mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Wrzucamy orzechy i czekoladę. Mieszamy.



Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką porcje ciasta (na 1 ciastko ok. 3/4 łyżki). Lekko spłaszczamy. Trzeba pamiętać o pozostawianiu przerw, bo ciastka rosną. Pieczemy 15-20 minut aż ciastka będą rumiane. Z tej porcji u mnie wyszły 2 blachy. Smacznego :)




1 komentarz: