Potrzebujemy:
- 2 szkl. mąki pszennej,
- 200 g miękkiego masła,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier lub ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- szczypta soli,
- posiekana (nie za drobno gorzka lub mleczna czekolada)
- garść orzechów laskowych.
Orzechy zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 1 minutę. Odlewamy wodę i obieramy ze skórki. Najlepiej zrobić to partiami, bo orzechy szybko wysychają a wtedy zdejmowanie skórek to już nie jest proste zadanie. Obrane orzechy siekamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką porcje ciasta (na 1 ciastko ok. 3/4 łyżki). Lekko spłaszczamy. Trzeba pamiętać o pozostawianiu przerw, bo ciastka rosną. Pieczemy 15-20 minut aż ciastka będą rumiane. Z tej porcji u mnie wyszły 2 blachy. Smacznego :)
świetne ciasta, idealne do kawy:D
OdpowiedzUsuń