niedziela, 24 listopada 2013

Zdrowy poranek - odsłona druga



Moja druga propozycja śniadania ze 100% sokiem pomarańczowym TYMBARK. Zwyczaj picia soku do śniadania przywieźliśmy do naszego domu z wakacji w Grecji. Po powrocie do Polski szukaliśmy podobnego smaku soku pomarańczowego. Odnaleźliśmy go w produktach TYMBARK. Jednak tym razem soku pomarańczowego użyłam do nadzienia rogalików z ciasta francuskiego czyli croissantów. Bardzo polecam,bo są pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. A żeby szybciej przygotować to śniadanie, rogaliki możemy zrobić dzień wcześniej. 


Oto śniadaniowe menu:

  • 1 lub 2 jajka ugotowane na miękko
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 kromka chleba z masłem
  • Croissanty z pomarańczowym budyniem:
- gotowe ciasto francuskie,
- 1 szklanka soku pomarańczowego TYMBARK,
- 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku),
- 1 łyżka cukru np. brązowego,
- do posmarowania jajko roztrzepane z 1 łyżką wody,.

Najpierw gotujemy budyń: Podgrzewamy 3/4 szklanki soku pomarańczowego, a w 1/4 mieszamy proszek budyniowy oraz cukier. Gdy sok zawrze wlewamy mieszankę, energicznie mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 2 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 220 st.C.

Z ciasta francuskiego wykrawamy podłużne trójkąty.

U podstawy każdego trójkąta wykładamy łyżkę budyniu pomarańczowego. Zawijamy do samego czubka i brzegi pociągamy ku dołowi nadając kształt rogalika. Przy okazji staramy się delikatnie skleić brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Układamy na blaszce. Smarujemy roztrzepanym  jajkiem. Pieczemy ok. 15 minut. Upieczone croisanty możemy posmarować jeszcze nutellą lub roztopioną czekoladą. Co zresztą polecam, bo połączenie czekolady z pomarańcza smakuje wyśmienicie.





Po upieczeniu croissantów, gotujemy jajko na miękko. Podajemy z chlebkiem posmarowanym masłem. Chlebkiem najlepiej własnej produkcji (wśród moich przepisów znajdziecie przepisy na chleby na zakwasie bądź  na drożdżach). Na zakończenie posiłku serwujemy 1 lub 2 rogaliki z ciepłym mlekiem.




Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Miałam ochotę na jakiś deserek z pomarańczową nutą, na pewno wypróbuję ten przepis :) A wcześniej zabieram się za pierogi ze szpinakiem i fetą:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń