niedziela, 10 listopada 2013

Makaron smażony z brukselką



Brukselka należy do moich ulubionych warzyw jesiennych. Jednak ze względu na jej specyficzny gorzkawy smak nie jem jej w dużych ilościach. W zeszłą sobotę kupiłam na bazarku jedynie 15 dag i przygotowałam szybkie smaczne danie z makaronem. Pyycha.

Potrzebujemy:
- 15 dag umytej, oczyszczonej brukselki,
- 10 dag wędzonego, pieczonego boczku
(dobrej jakości)
- 200 g makaronu jajecznego typu wstążka,
- 1 ząbek czosnku,
- opcjonalnie ser np. pieczona ricotta.

Najpierw gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu. Studzimy. Następnie brukselkę wrzucamy do osolonego i osłodzonego 1 łyżeczką cukru, wrzątku. Gotujemy do miękkości ok. 12 minut. Gdy lekko przestygną większe sztuki kroimy na pół.  Boczek kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy na patelnię i na 1 łyżce oleju smażymy do zrumienienia. Jeżeli wytopi się dużo tłuszczu odlewamy go. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem smażymy. Dodajemy brukselkę. Dalej smażymy ok. 2 – 3 minut. I na koniec dodajemy makaron. Mieszamy. Przyprawiam pieprzem i jeśli trzeba solą. Smażymy do lekkiego przyrumienienia makaronu. Gotowe. Na talerzu można posypać pokrojoną w kostkę pieczona ricottą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz