niedziela, 10 listopada 2013

Muffinki czekoladowe



Jadłam ostatnio pyszną muffinkę z czekoladą. Niestety tylko jedną. Zabrałam się zatem za przygotowanie większej ilości muffinek w domu. Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku. 



Potrzebujemy:
- 150 g masła,
- 150 g posiekanej (grubo) czekolady gorzej lub mlecznej
(mleczna jest bardziej słodka więc dałam tylko 100 g i moim zdaniem
to była wystarczająca ilość),
- 300 g mąki,
- 170 ml mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- 1 niepełna szklanka cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka kawy zbożowej,
- 1 łyżka cukru lub ekstraktu waniliowego,
- 2 duże lub 3 małe jajka.

Masło podgrzewamy do roztopienia. Następnie studzimy.

Suche składniki przesiewamy do miski czyli mąke, kakao, kawę, sodę oraz proszek do pieczenia. Przesiewamy jeszcze dwa razy, aby je dobrze wymieszać. Dodajemy cukier w tym waniliowy.
Jajka wbijamy do drugiej miski, dodajemy mleko (i ekstrakt waniliowy, jeśli nie dodany był wcześniej cukier waniliowy). Miksujemy chwilę mikserem (można też wymieszać ręcznie).

Teraz łączymy składniki suche i masę jajeczną za pomocą kilku ruchów łyżki. Wlewamy ostudzone masło, dodajemy czekoladę i mieszamy kilkakrotnie tylko do chwili gdy składniki się całkowicie połączą.
Ciasto wlewamy do foremek wyłożonych papilotkami i pieczemy ok 22 minut (do suchego patyczka) w nagrzanym do 190 st. C piekarniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz