sobota, 12 października 2013

Chleb pszenny z rozmarynem

Mimo że receptura na ten chleb jest ściągnięta od najpopularniejszej w Polsce blogerki - Liski z White Plate - muszę ją zamieścić u siebie, żebym kiedyś nie zapomniała jak szybko upiec pyszny, pszenny chleb na zakwasie. Jest to receptura doskonała. Chleb ten robiłam na warsztatach kulinarnych z Liską, gdzie w miłej atmosferze uczyliśmy się jak piec na drożdżach i na zakwasie.

Potrzebujemy:
Na zaczyn:
- 50 g zakwasu żytniego,
- 100 g wody,
- 150 g mąki żytniej (najlepiej chlebowej typ 720).

Ciasto właściwe:
- przygotowany wcześniej zaczyn,
- 180 g wody,
- 30 g oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- 6 g świeżych drożdży (lub 1/3 łyżeczki drożdży suszonych),
- 400 g - 420 g mąki pszennej np typ 550,
- 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu.


Składniki na zaczyn mieszamy krótko w misce. Przykrywamy folia i odstawiamy na ok. 10 - 12 godzin.
Następnie mieszamy razem 400 g mąki, wodę, zaczyn, drożdże, oliwę, sól. Wyrabiamy jak standardowe ciasto drożdżowe. Jeśli jest za rzadkie dosypujemy nieco mąki, za gęste troszeczkę wody. Ciasto gdy jest gotowe nie klei się prawie do rąk, nie rozlewa się i jest bardzo gładkie. Na koniec wyrabiania dodajemy posiekany rozmaryn.

Miskę smarujemy oliwą, wkładamy ciasto uformowane w kulę. Ciasto również "naoliwiamy".
Przykrywamy i odstawiamy na ok. 60 minut aż podwoi swą objętość.



Następnie ciasto wykładamy na omączony blat. Formujemy bochenek: zawiajamy stronę prawą i lewą do środka, następnie góre i dół do środka, starając się, żeby jak najmniej mąki dostało się do centrum chleba. Bierzemy w ręce i dofromowujemy bochenek. Wkładamy np. do durszlaka (lub koszyczka do wyrastania chleba) wyłożonego obsypaną mąką ściereczką kuchenną, łączeniem do góry. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Chleb piekę na kamieniu: Kamień wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam na 230 st. C i po 15 minutach wrzucam chleb, wkładam naczynie z wrzącą wodą. Po15 minutach wyjmuje wodę, a temperaturę zmniejszam do 200 st. C. Piekę jeszcze 25 - 30 minut.
Chleb pieczony na kamieniu

Bez kamienia należy postępować podobnie jak wyżej - blachę umieścić na jednym z niższych poziomów.

Można jeszcze piec w garnku żeliwnym. Garnek należy włożyć do zimnego piekarnika. I nagrzewać 30 minut w temperaturze 230 st.C. Zdjąć gorącą pokrywkę z garnka, wrzucić chleb, przykryć  i tak piec 20 minut. Następnie zdjąć pokrywę z garnka i dopiekać ok. 15 - 30 minut.

Chleb pieczony w garnku


Gotowy chleb powinien być brązowy, a postukany oddawać głuchy odgłos. Chleb należy studzić na kratce.
Żeby na chlebie nie było za dużo mąki (która zostaje z omączonej ściereczki), gdy po 15 minutach pieczenia zmniejszałam temperaturę i wyjmowałam naczynie z wodą - zmiotłam ją wilgotnym pędzelkiem.

2 komentarze:

  1. Podoba mi się dodatek rozmarynu, nadaje fajny posmak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście, chleb jest przesiąknięty jego aromatem. Ale bardzo delikatnie. Chleb jest naprawdę pyszny.

    OdpowiedzUsuń