niedziela, 7 kwietnia 2013

Dyniowa zupa krem

Z uwagi na fakt, że ładną zimę mamy tej wiosny, a ja mam jeszcze w zamrażarce pokrojoną dynię, moja propozycja na rozgrzanie - dyniowa zupa krem.

Potrzebujemy:
- 2 szklanki bulionu
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 3 garście pokrojonej nawet w gruba kostkę dyni,
- pół cebuli,
- imbir,
- 1 ząbek czosnku
- curry.

Cebulę siekamy w kostkę, rumienimy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub szatkowany czosnek. Następnie wrzucamy  pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, smażymy chwile do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni, wrzucamy do bulionu i gotujemy ok. 15 minut. Teraz wrzucamy dynię. Gotujemy aż dynia zmięknie. Teraz doprawiamy imbirem i curry. Ja dodaje starty na tarce ok. 1 cm kawałek i ok. pół łyżeczki curry. Można dodać też troszkę świeżo zmielonego pieprzu.  Blenderujemy i gotowe:)

Zupa dyniowa to jedna z moich ulubionych zup - krem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz