sobota, 13 kwietnia 2013

Pierś z kurczaka w wiórkach kokosowych

Pomysł na szybki obiad o lekko słodkiej nucie.

Potrzebujemy:
- 1 pierś z kurczaka,
- 50 g wiórek kokosowych,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 1 jajko,
- sól, świeżo mielony pieprz,
- olej do smażenia..

Pierś kroimy na małe kawałki lub takie jak na kotlety i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (głębokość tłuszczu 0,5 cm). Mieszamy mąkę i wiórki w jednej  misce. Na talerzu roztrzepujemy jajko z odrobiną soli. Panierujemy piersi w jajku, mieszance mąki z wiórkami. Smażymy na patelni. I gotowe:) Ja podaję razem z ryżem i ugotowanymi na parze warzywami po karaibsku Frosty. Ich smak słodkawo - imbirowy idealnie pasuje do takiego kokosowego kotlecika.

Zamiast warzyw można podać  z posiekanym ananasem z puszki

1 komentarz:

  1. Pierś z kurczaka w wiórkach kokosowych- myślałem że to nie przejdzie okazało się że to znakomita panierka, polecam... Całe danie okazało się wielką niespodzianką

    OdpowiedzUsuń