sobota, 3 stycznia 2015

Udka z kurczaka po indyjsku

Lubię spełniać swoje zachcianki... Dziś wymarzył mi się aromatyczny kurczak ... Na kuchnia lidla znalazłam prosty przepis, który brzmiał smakowicie. Trochę go przerobiłam po swojemu i wyszło pysznie...

Potrzebujemy (na 2 porcje):
- 5 udek z kurczaka (pałek),
- puszka pomidorów pelati,
- 1 małą cebula,
- 30 g świeżego imbiru,
- 2 - 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ok. 0,5 łyżeczki przyprawy curry,
- ok. 0,5 łyżeczki kurkumy,
- niecałe 0,5 łyżeczki pieprzu cayanne (chyba, że ktoś woli pikantniej - można zwiększyć ilość),
- 150 ml mleczka kokosowego lub kremowego mleczka kokosowego,
- sól,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oleju rzepakowego (lub słonecznikowego czy ryżowego)
- ryż basmati,
- garść orzechów nerkowca (opcjonalnie),
- świeża kolendra (opcjonalnie),
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego wymieszane z 1 łyżka przecieru pomidorowego.

Najpierw trybujemy udka. Po oddzieleniu od kości, kroimy na mniejsze kawałki.Lekko solimy.
Cebulę kroimy w malutką kostkę, czosnek siekamy. Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir. Smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy przyprawy i sok z cytryny. Krótko smażymy. Dodajemy rozgniecione widelcem pomidory oraz pomidorowy bulion. Gotujemy przez chwilę. Wrzucamy mięso, mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 25 minut. Następnie dodajemy mleko kokosowe i dalej smażymy jeszcze przez kilka minut.

Ryż gotujemy na sypko.

Na ryż przekładamy mięso z sosem. Posypujemy posiekanymi orzechami i jeśli mamy to kolendrą.



1 komentarz:

  1. Musi być pyszne, zjadłabym.
    Kocham kurczaka.
    http://chwila-smaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń