sobota, 23 listopada 2013

Muffinki bananowe z czekoladą

Lubie oglądać Kuchnię +. Mają coraz więcej dobrych programów takich jak: Jakubiak lokalnie, Bitchen Kitchen, Martha piecze, abc gotowania i wiele innych. W jednym z odcinków abc gotowania moją uwagę zwróciły muffinki na bazie bananów z czekoladą.Natychmiast zapisałam przepis i na drugi dzień po zakupie odpowiednich produktów muffinki takie poczyniłam. Ładnie urosły, w środku okazały się mięciutkie i wilgotne, a uroku im dodaje nuta bananowa z kawałkami czekolady.


Potrzebujemy:
Składniki mokre:
- 4 dojrzałe banany,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1/2 szkl. oleju
- 1 jajko.
Składniki suche:
- 1,5 szkl. mąki,
- 1/2 szkl. cukru,
- 2 łyżki kakao,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
Ponadto czkolada biała i gorzka lub mleczna - razem ok. 100 do 200 g.

Czekolady siekamy nożem na dość duże kawałki (nie wióry). Wtedy będzie wyczuwalna w muffinkach.

Banany kroimy na kawałki. Blendujemy na gładką masę. Teraz dodajemy jogurt, olej i jajko. Razem miksujemy o połączenia.

Mąkę przesiewamy wraz z kakao, proszkiem, sodą i solą dwa lub trzy raz. Teraz do mokrych składników dodajemy suche oraz czekoladę. Krótko mieszamy do momentu gdy nie będzie suchej mąki. Przekładamy do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy w temperaturze 180 st.C. 20 - 25 minut.



2 komentarze: