sobota, 17 października 2015

Golonka wolnopieczona

W mojej rodzinie nie ma wielu fanów golonki, ale ja uwielbiam. Mięsko jest miękkie, lekko kleiste no i troszkę tłuste. Ale raz na jakiś czas, nie zaszkodzi. Przy tym przepisie nie ma dużo pracy, trzeba mięso zamarynować na noc, potem jeszcze trochę doprawić, zalać piwem i piec ok. 3 - 3,5 godziny. Wybrałam przyprawy, które ułatwią trawienie czyli majeranek i kumin. Mięso najlepiej piec w garnku glinianym lub ceramicznym, ostatecznie w dowolnym naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia powodują, że golonka jest naprawdę aromatyczna i mięciutka. Podałam ją z musztardą chrzanową oraz buraczkami duszonymi z jabłkiem *.

Potrzebujemy:
- świeżą golonkę (moja ważyła 0,87 kg) lub dwie
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 3 listki laurowe,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- 2 - 3 łyżki oleju,
- 1 szklanka jasnego piwa.

Golonkę dokładnie myjemy, osuszamy, skórę nacinamy w kilku miejscach. Olej mieszamy z majerankiem, solą i pieprzem. Nacieramy golonkę. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia golonkę dodatkowo oprószamy ostrą papryką. Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo, wkładamy przecięte na pół ząbki czosnku (bez obierania), pociętą na ćwiartki cebulę, listki laurowe i rozrzucamy po całym naczyniu kumin. Wkładamy golonkę. Naczynie przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 180 st. Pieczemy przez pierwszą godzinę. Następnie zmniejszamy do 160 st. i pieczemy dalej ok. 2 - 2,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywkę, żeby mięsko się bardziej przypiekło z wierzchu, ale nie ma takiej konieczności. I gotowee ... :)








* 4 średnie buraczki wyszorować, osuszyć, owinąć folią spożywczą i dorzucić w trakcie pieczenia do piekarnika. Po godzinie wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach wraz z jabłkiem, wrzucić na patelnie, posolić i dusić ok. 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz