sobota, 12 lipca 2014

Chleb orkiszowy piwny

Nareszcie mam czas dodać nowy wpis. Cały dzień pada deszcz, więc oprócz zakupów nic dziś nie planowałam. Nawet mój kot przechodzi tylko z jednego do drugiego swojego ulubionego miejsca do spania. On też nie lubi takiej pogody. Ale coś jeść trzeba. Zrobiłam kolejny raz chleb orkiszowy na drożdżach z dodatkiem piwa. Ostatnio zachwycam się mąką orkiszową. Wypieki mają delikatniejszy smak niż z mąki pszennej i są zdrowsze. A ten chleb, jak na drożdżowe pieczywo, długo zachowuje świeżość - nawet do 4 dni. Pasuje do wszystkiego. Świetny na kanapki do pracy. Polecam. Przepis opracowałam na podstawie receptury na Piwny chleb orkiszowy z książki "Chleb" Barbary Jakimowicz-Klein.



Potrzebujemy:
- 15 dag mąki orkiszowej typ 700,
- 35 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 lub 3000,
- 350 ml chleba pszenicznego np Łomża Białe (w temp. pokojowej),
- 50 - 100 ml wody,
-1,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki drożdży suszonych,
- 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy,
- dodatkowo olej do smarowania formy, otręby lub pełnoziarnista mąka do posypania.

Do miski wsypujemy mąki, wlewamy piwo, dodajemy drożdże, sól, olej i na początek wlewamy 50 ml wody. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut,dolewając, jeśli potrzeba wody, tak żeby powstała mięciutka kula i tylko lekko kleiło się do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę lub więcej (standardowo w przypadku ciasta drożdżowego - do podwojenia objętości).

Podłużną keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy mąką i otrębami (lub tylko mąką). Wyrośnięcie ciasto chwilę wyrabiamy i przekładamy do keksówki. Obsypujemy wierzch mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 - 50 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Jeśli mamy taką możliwość wstawiamy do niego również naczynie z wrzącą wodą. Jeśli w piekarniku jest para, chleb lepiej wyrośnie. Wstawiamy wyrośnięte ciasto i pieczemy ok. 50 - 55 minut.  Po 15 minutach pieczenia wyjmujemy naczynie z wodą z piekarnika, bo inaczej chleb może się nie upiec. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim chleb na kilka minut. Wyjmujemy z piekarnika i wyjmujemy z keksówki. Standardowo chleb studzimy na kratce. Smacznego  :)



1 komentarz:

  1. Zdrowy chlebek! Zazdroszczę deszczu, do mnie jeszcze nie dotarł :)

    OdpowiedzUsuń