Potrzebujemy:
Na spód:
- 100 g (200g) biszkoptów podłużnych lub zwykłych,
- 20 ml (60ml) cukru,
- 30 ml (60 ml) roztopionego masła.
Na masę:
- 250 g (450g) macarpone,
- 250 g (450g) półtłustego twarogu trzykrotnie mielonego,
- 110 ml (230 ml) cukru,
- 35 ml (60ml) rumu lub Amaretto,
- 30 ml (60ml) mąki ziemniaczanej,
- 1 ml (2ml) soli,
- 2 (4) jajka.
Na kawową galaretkę:
- 60 ml (120ml) mocnej kawy lub espresso,
- 60 ml (120ml) gorącej wody
- 1 płaska łyżeczka (czubata do podwójnej porcji) żelatyny.
Biszkopty miksujemy w blenderze na pył. Mieszamy z cukrem i roztopionym masłem.
Tortownicę smarujemy masłem. Przekładamy "biszkoptowe ciasto" do tortownicy. Formujemy spód i boki mocno ugniatając. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na 7 minut.

Wylewamy masę na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st. C. Pieczemy ok. 2,5 godziny w przypadku mniejszej tortownicy, a w większej - 3 - 4 godziny. Wierz ma być cały ścięty, ale nie przypieczony. Po wyłączeniu piekarnika kilka minut czekamy. Dopiero potem lekko uchylamy drzwi piekarnika i studzimy nie wyjmując sernika. Po ok. godzinie wyjmujemy sernik i pozostawiamy aż ostygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz