sobota, 7 września 2013

Roladki z piersi kurczaka z mozarellą zawijane w szynce

Z wakacji na Majorce moja siostra przywiozła nam szynkę serrano. Chciałam ją dobrze spożytkować. Rozpoczęłam poszukiwanie jakiegoś fajnego przepisu. I trafiłam na nasz ulubiony zestaw obiadowy: mięsko + sos pomidorowy: pierś z kurczaka z mozarellą, zawinięte w szynkę, zapiekane w passacie pomidorowej. Pycha. Przepis znalazłam na: przystole.blox.pl i dodałam od siebie parę zmian. Między innymi szynkę parmeńską zamieniłam właśnie na szynkę serrano (myślę, że można też wykorzystać szwarcwaldzką).

Potrzebujemy:
- 3 filety z piersi z kurczaka przekrojone wzdłuż na pół,
- 6 plasterków szynki serrano,
- ok. 300 g mozarelli (takiej jak do pizzy) pokrojonej na plastry,
- 500 g passaty pomidorowej dobrej jakości,
- garstka świeżej bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, ostra papryka lub chili, suszone oregano,
- nić kulinarna .

Pierś z kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Przysmażamy na złoty kolor na patelni. Na każdej nakładamy na początku mozarellę ( jeden lub dwa plastry)  i zwijamy rulonik. Następnie przekładamy na plaster szynki i znowu zawijamy. Związujemy nitką. Odkładamy do naczynia żaroodpornego.
Z tej porcji otrzymujemy 6 takich roladek
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Na patelni, na której smażyliśmy piersi wlewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz posiekaną bazylię. Chwilę razem przesmażamy. Zalewamy tak przygotowanym sosem roladki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Podajemy z ryżem, makaronem lub kaszą.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz