niedziela, 16 lutego 2014

Piersi z kurczaka pod pierzynką

I znowu sposób na piersi z kurczaka.... :) Ten przepis dość często powtarzam, bo to szybki sposób na pyszny obiad. Pierś z kurczaka pod przykryciem tartej marchewki z pietruszką, a to wszystko przykryte warstwą majonezu. Podaje razem z ziemniakami. Przepis znalazłam kiedyś na portalu Wielkie Żarcie.


Potrzebujemy:
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- 3 marchewki,
- 2 nieduże pietruszki,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu,
- sól, pieprz.


Piersi z kurczaka rozbijamy, oprószam pieprzą i solą. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Dno wykładamy rozbitymi kawałkami kurczaka. Marchewki i pietruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy na patelnie i przesmażamy 5 minut. Solimy. Przekładamy na piersi. Wygładzamy i dociskamy. Majonez mieszamy z jogurtem i doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy marchewkowo - pietruszkowy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na ok. 40 - 45 minut. I gotowe:)



1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na obiad ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń