niedziela, 3 sierpnia 2014

Sałatka z kurczakiem i owocami

Znudziły mi się już kanapki w pracy, dlatego coraz częściej przygotowuje sobie rano sałatki. Ponieważ rano nie mam zbyt wiele czasu - musi to być coś dość szybkiego w przygotowaniu, bez uszczerbku na smaku. Troszkę mięska, owoce, sałata lodowa i ser pleśniowy. Takie są składniki jednej z moich ulubionych sałatek.
/przepis własny/



Potrzebujemy:
- kilka umytych liści sałaty lodowej,
- 1 kiwi,
- ser pleśniowy np lazur - ok. 5 - 10 dag,
- garść winogron
- pieczone piersi kurczaka (przepis poniżej)
oraz sos składający się z:
- oliwy z oliwek,
- kilku kropel soku z cytryny,
- kilku kropel octu balsamicznego,
- 1 łyżeczki przegotowanej wody,
- soli, pieprzu.

Pieczone piersi z kurczaka:
Najlepiej na kilka godzin wcześniej piersi zamarynować w marynacie z: 1 łyżeczki soku z cytryny, kilku potłuczonych ziaren gorczycy, kilku szczypt czosnku granulowanego oraz papryki słodkiej i ostrej, soli, pieprzu i oliwy. Następnie piersi przekładam wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, wlewamy 2 łyżki wody. Zamykamy i pieczemy w temp. 180 st. C przez maks. 30 minut. Studzimy.

Sałatę rwiemy na kawałki. Kurczaka i ser pleśniowy kroimy w małą kostkę. Kiwi w półplasterki. Dodajemy umyte winogrona. Zalewamy sosem. Gotowe. Smacznego.

Sałatka zamiast kanapki!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz