poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Pulpety na parze w pomidorowym sosie....


... czyli klasyka w dietetycznym wydaniu. Jak już
wcześniej pisałam w jednym z moich postów lubię oglądać programy Kuchni plus. Zawsze mogę się czegoś nowego nauczyć, zainspirować pomysłami doświadczonych kucharzy. Kudłaci kucharze to jeden z programów, dzięki któremu "odchudziłam" część dań przygotowanych przeze mnie. Została także wydana ich książka .
Tym razem na potrzeby konkursu przygotowałam pulpety z chudego drobiowego mięsa (piersi), gotowane na parze, nie smażone, co sprawia, że są jeszcze bardziej dietetyczne. Do pulpetów przygotowałam szybki sos pomidorowy z nutą czosnku i bazylii, który niezmiennie jest wersją light, bo nie  ma w nim nic wysokokalorycznego bądź tłustego. A wszystko to podałam z makaronem. Danie to będzie jeszcze bardziej zdrowe i dietetyczne - jeśli użyjemy makaronu pełnoziarnistego. Całość, żeby przy okazji chudnięcia nie pomniejszać wrażeń smakowych, można posypać tartym parmezanem lub pecorino.

Potrzebujemy:
Na pulpety:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 płaska łyżka bułki tartej,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- świeże lub suszone zioła: rozmaryn, bazylia,
- sól, pieprz.
Na sos:
- 1 szklanka passaty pomidorowej,
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- 1 ząbek czosnku,
- świeża bądź suszona bazylia i duużo oregano,
- sól, pieprz.

Do kielicha blendera wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki mięso drobiowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki. Blendujemy kilka chwil, aż mięso będzie całkowicie zmielone. Formujemy pulpety (żeby nie kleiły się do rąk, należy je zwilżyć wodą lub oliwą). Gotujemy w parowarze (lub innym naczyniu o takiej możliwości) ok. 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos: Passatę doprowadzamy do wrzenia i na wolnym ogniu odparowujemy wodę ok. 10 minut. Dodajemy czosnek oraz przecier, gotujemy na bardzo wolnym ogniu, często mieszając 5 minut. Dodajemy resztę przypraw.

Pulpeciki polane sosem pomidorowym podajemy z makaronem - pełnoziarnistym lub tradycyjnym. Posypujemy tartym parmezanem (pecorino lub corregio). Smacznego :)

Przepis dodaję do akcji Kudłaci kucharze na diecie
http://bit.ly/Oo6J5p.
Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz