niedziela, 31 marca 2013

Babka marmurkowa

Na specjalne życzenie mojej Mamy na Wielkanoc upiekłam pierwszy raz babkę marmurkową. Wyszła pyszna, polecam nie tylko na Święta:)

Potrzebujemy:

- 250g masła miękkiego lub margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- szczypta soli,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej  najlepiej,
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 - 6 łyżek mleka
oraz:
- 2,5 łyki kakao
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru pudru.

Ucieramy najpierw samo masło. W oddzielnym naczyniu przesiewamy razem mąki oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodajemy porcjami cukier i dalej ucieramy do puszystej masy. Dodajemy po całym jajku, osobno i po każdym dalej chwile miksujemy. Teraz dodajemy połowę mieszanki mąki oraz mleka. Miksujemy do połączenia składników, wsypujemy resztę mąki oraz mleka.Chwile ucieramy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Formę smarujemy masłem, wysypujemy delikatnie bułką tartą. Wlewamy 2/3 ciasta. Do reszty dodajemy pozostałe mleko,cukier puder oraz kakao. Albo mieszamy albo miksujemy do połączenia składników. Dolewamy do formy. Teraz lekko trzeba zamieszać np. widelcem, żeby ciemne ciasto "wlało się"  w jasne. Wstawiamy do piekarnika na 50 - 60 minut. Po wyłączeniu zostawiamy na 15 minut w piekarniku. Wyjmujemy z formy, studzimy na kratce. Można obsypać cukrem pudrem albo oblać polewą kakaową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz