Potrzebujemy:
- ok 0,5 mięsa wieprzowego gulaszowego lub szynki,
- po pół szklanki pokrojonych w półkrążki ogórków kiszonych oraz konserwowych,
- ok. 20 dag wędzonej kiełbaski dobrej jakości,
- 1 cebula,
- słodka papryka wędzona lub nieco mniej ostrej,
- sól, pieprz,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 szklanki bulionu.
Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy mięsko pokrojone w kostkę. Smażymy na złoto. Nie wkładamy całego mięsa na raz, bo puści za dużo soku i będzie się gotować a nie ładnie przysmażać. Najlepiej rozłożyć na dwie tury. Usmażone mięso przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w półksiężyce kiełbaskę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy do zezłocenia. Oprószamy mąką, mieszamy na patelni a następnie przekładamy do garnka. Dodajemy bulion. Mieszamy. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu 1,5 do 2 godzin (aż mięso będzie miękkie). Potem przyprawiamy papryką, dodajemy pokrojone ogórki, przecier pomidorowy. Przyprawiamy pieprzem i jeśli trzeba też solimy (ja tego nie robiłam, bulion miał w sobie dostateczną ilość soli). Gotujemy jeszcze ok. 15 - 20 minut. Ja podałam z ziemniakami. Ale pasuje też do makaronu lub ryżu.
Smacznego !!! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz