Potrzebujemy:
- przecier pomidorowy w kartoniku
- pomidory z puszki (bez skórki)
- gotowa przyprawa do kuchni włoskiej
albo oddzielnie: bazylia, oregano, chili,
- ok. 300 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- cukier, sól, świeżo mielony pieprz
- makaron pełnoziarnisty, u mnie penne rigate Agnesi
- oliwa z oliwek lub pestek winogron.
Piersi z kurczaka rozdrabniamy w blenderze. Do rondelka dodajemy rozgniecione widelcem pomidory z puszki, wlewamy przecier pomidorowy (ok. 200 ml) i gotujemy razem ok. 15 minut. Dodajemy 1 łyżkę oliwy, łyżeczkę cukru, sól i przyprawy do smaku. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy wyciśnięty lub starty na tartce o drobnych oczkach czosnek. Następnie wrzucamy zmielone piersi, smażymy ok. 5 minut i wlewamy wcześniej przygotowany sos pomidorowy. Smażymy ok. 2 minut, potem przykrywamy pokrywką i smażymy dalej 5 minut. Gotowym sosem polewamy makaron. Posypujemy startym żółtym serem. Smacznego:)
Pycha :) |
Super przepis, właśnie zmyłam talerze po obiedzie! Zamiast pomidorów z puszki użyłam 2 zwykłe pomidory, które wcześniej sparzyłam i obrałam ze skórki. Przyprawę do dań włoskich zastąpiłam przyprawą do pizzy prymat, bo akurat miałam w domu, a w składzie ma też bazylię, oregano, czosnek, tymianek itp. PYCHA! Polecam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze smakowało i dziękuje za bardzo miły komentarz. Pozdrawiam :)
Usuń