Pyszne obiadowe proste danie.
Potrzebujemy:
1 duża czerwona cebula lub 2 małe
2 średniej wielkości marchewki
1 średnia pietruszka
50 dag mielonego
chudego mięsa wieprzowego
1 duża cebula
1 puszka pomidorów bez skórki
1 przecier pomidorowy w kartoniku ok. 300 ml
Ser żółty
300 g makaronu penne
Przyprawa do kuchni włoskiej samodzielnie przygotowana lub
gotowa
Oliwa z oliwek, Cukier, sól, świeżo zmielony pieprz
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy
do ostygnięcia. Kroimy czerwoną cebulę w kostkę, podsmażamy na oliwie. Po
chwili dodajemy starte na dużych oczkach marchew i pietruszkę. Lekko solimy. Chwile
smażymy razem, przykrywamy pokrywką i
dusimy ok. 7 min do miękkości. Zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni
szklimy cebulę, dodajemy mięso. Smażymy
ok. 10 minut. Przykrywamy pokrywką. W tym czasie robimy sos pomidorowy. Chwile
gotujemy rozgniecione pomidory z puszki z zalewą. Potem je rozdrabniamy
blenderem. Dodajemy przecier pomidorowy,
2 łyżki oliwy, szczyptę cukru, trochę soli, 2 czubate łyżeczki przyprawy oraz
pieprz. Chwile razem gotujemy. Dodajemy do smażonego mięsa, przykrywamy i
dusimy pod przykryciem ok.. 8 minut. W
dużej misce mieszamy mięso z sosem, z wcześniej uduszonymi warzywami oraz
ugotowanym makaronem, przekładamy do wysmarowanej oliwą tortownicy. Przygniatamy dość porządnie,
posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni
piekarnika i przypiekamy ok. 20 min. Podajemy z surówką z sałaty lodowej,
ogórka, pomidora i papryki. SMACZNEGO
Propozycja podania |
Genialna potrawa, polecam każdemu, znakomite połączenia zapiekanki i spaghetti...
OdpowiedzUsuńZapowiada się ciekawie, muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuń