niedziela, 3 marca 2013

Tort pomidorowo - mięsny



Pyszne obiadowe proste danie.

Potrzebujemy:
1 duża czerwona cebula lub 2 małe
2 średniej wielkości marchewki
1 średnia pietruszka
50 dag  mielonego chudego mięsa wieprzowego
1 duża cebula
1 puszka pomidorów bez skórki
1 przecier pomidorowy w kartoniku ok. 300 ml
Ser żółty
300 g makaronu penne
Przyprawa do kuchni włoskiej samodzielnie przygotowana lub gotowa
Oliwa z oliwek, Cukier, sól, świeżo zmielony pieprz

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy czerwoną cebulę w kostkę, podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy starte na dużych oczkach marchew i pietruszkę. Lekko solimy. Chwile smażymy razem, przykrywamy pokrywką  i dusimy ok. 7 min do miękkości. Zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni szklimy cebulę,  dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut. Przykrywamy pokrywką. W tym czasie robimy sos pomidorowy. Chwile gotujemy rozgniecione pomidory z puszki z zalewą. Potem je rozdrabniamy blenderem. Dodajemy  przecier pomidorowy, 2 łyżki oliwy, szczyptę cukru, trochę soli, 2 czubate łyżeczki przyprawy oraz pieprz. Chwile razem gotujemy. Dodajemy do smażonego mięsa, przykrywamy i dusimy pod przykryciem ok.. 8 minut.  W dużej misce mieszamy mięso z sosem, z wcześniej uduszonymi warzywami oraz ugotowanym makaronem, przekładamy do wysmarowanej oliwą  tortownicy. Przygniatamy dość porządnie, posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i przypiekamy ok. 20 min. Podajemy z surówką z sałaty lodowej, ogórka, pomidora i papryki. SMACZNEGO

Propozycja podania


2 komentarze:

  1. Genialna potrawa, polecam każdemu, znakomite połączenia zapiekanki i spaghetti...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się ciekawie, muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń