Potrzebujemy:
(na ciasto)
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 1 czubata łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (u mnie 18%),
- 0,5 do 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 żółtka,
- 185 g masła,
oraz
- 6 łyżek cukru
- 1kg rabarbaru
- pół szklanki dżemu truskawkowego,
- 1 łyżka bułki tartej,
plus (na kruszonkę)
- 125 g masła (następnym razem dodam 100 g)
- 100 g cukru,
- 185 g mąki pszennej.
Do miski przesiewamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki lub zamrażarki. W tym czasie obieramy i myjemy rabarbar. Kroimy w kawałki po ok. 1 cm długości. Nagrzewamy patelnię. Wrzucamy rabarbar i obsypujemy go 5-6 łyżkami cukru. Czekamy aż puści sok. Teraz odcedzamy go na durszlaku. Wyciekający sok jest pyszny i może posłużyć do przyrządzenia kompotu. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Blaszkę o wymiarach ok. 30 na 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto kruche. W oryginalnym przepisie podano, żeby zetrzeć ciasto na grubych oczkach. Ja trochę tarłam, trochę odrywałam kawałki, którymi oblepiałam blachę. Teraz wkładamy ciasto do piekarnika, aż się upiecze do lekko blado-złotego koloru.Wyjmujemy z piekarnika. Czas na przygotowanie kruszonki. Masło roztapiamy w rondelku i gorące przelewamy do miseczki z mąką i cukrem. Dokładnie mieszamy. Na podpieczone ciasto wykładamy cienką warstwą dżem, następnie rabarbar, obsypujemy go bułką tartą i na koniec kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 - 40 minut.
i |
Smacznego :) |
Tym wpisem dołączam do akcji:
oraz
kruche z rabarbarem- pyszna klasyka
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji :)