Skusił mnie dziś w sklepie ananas. Wylądował w moim koszyku i przytargałam go do domu. Jedyne czego w nim nie lubię to obierania. Najpierw trzeba ananasa dokładnie umyć. Obciąć końcówki i w pionie obciąć skórkę od góry do dołu. Gdy jeszcze resztki skórki zostaną należy je pojedynczo usunąć nożem. Teraz należy przekroić na pół i odciąć twardy środek. I wreszcie ananas jest gotowy do jedzenia. Najczęściej zjadam go po prostu samego. Ale dziś był dla mnie inspiracją do sałatki w towarzystwie papryki z dodatkiem odrobiny MAGGI. Sałatka jest prosta, pyszna, orzeźwiająca i niskokaloryczna. Idealna na przekąskę na lato.
Potrzebujemy:
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z połowy limonki,
- pół łyżeczki Maggi,
- pół łyżeczki brązowego cukru.
Ponadto:
- 1/4 świeżego ananasa
- 1 młoda cebula,
- pół papryki.
Najpierw przygotowujemy sos z oliwy, soku z limonki, cukru oraz MAGGI. Odstawiamy. Teraz w niewielką kostkę kroimy ananasa i paprykę. Cebulę kroimy w naprawdę malutką kosteczkę. Wszystko przekładamy do miseczki, zalewamy sosem i mieszamy. Sałatkę przed podaniem można nieco schłodzić.
|
SMACZNEGO :) |
|
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz