poniedziałek, 20 maja 2013

Tagiatelle z cukinią na maśle szałwiowym

Pomysł na pyszny szybki obiad z wykorzystaniem parapetowego zielnika. I do tego jedno z moich ulubionych warzyw - cukinia. Inspiracją dla tego obiadu był przepis Marka Łebkowskiego z  "Doskonałej kuchni  polskiej" - Cukinie z szałwią.

Potrzebujemy:
- 150 g makaronu tagiatelle,
- 300 g cukini,
- 2 - 3 łyżki masła,
- ok. 20 listków szałwi,
- ser żółty np parmezan, dziugas,
- sól, pieprz.

Cukinie myjemy, można jeszcze oblać wrzątkiem. Kroimy na ćwiartkę wzdłuż, a następnie na kawałki po 2 - 3 cm. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy listki szałwii  i  smażymy ok. 2 minut. Dodajemy cukinię i smażymy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia i czekamy ok. 10 minut aż masło szałwiowe otuli cukinię. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Odlewamy. Gdy mamy już gotowy makaron. Podgrzewamy cukinie, przyprawiając ją i dosalając.Makaron przekładamy na talerz wraz z cukinią. Obsypujemy serem żółty. Smacznego.

Składniki wystarczą na porcję dla 1 osoby



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz