Potrzebujemy:
- 150 g makaronu tagiatelle,
- 300 g cukini,
- 2 - 3 łyżki masła,
- ok. 20 listków szałwi,
- ser żółty np parmezan, dziugas,
- sól, pieprz.
Cukinie myjemy, można jeszcze oblać wrzątkiem. Kroimy na ćwiartkę wzdłuż, a następnie na kawałki po 2 - 3 cm. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy listki szałwii i smażymy ok. 2 minut. Dodajemy cukinię i smażymy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia i czekamy ok. 10 minut aż masło szałwiowe otuli cukinię. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Odlewamy. Gdy mamy już gotowy makaron. Podgrzewamy cukinie, przyprawiając ją i dosalając.Makaron przekładamy na talerz wraz z cukinią. Obsypujemy serem żółty. Smacznego.
Składniki wystarczą na porcję dla 1 osoby |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz