sobota, 25 maja 2013

Ciacha z rabarbarem i truskawkami

Po dzisiejszej wizycie na bazarku wróciłam z pełnym plecakiem warzyw i owoców. Między innymi kupiłam rabarbar i truskawki na te szybkie ciasta. Szybie bo z gotowego ciasta francuskiego. Przepis podpatrzony ze strony Małej Cukierenki.

Potrzebujemy:
- opakowanie ciasta francuskiego*,
- 4 truskawki,
- 2 lub 3 łodygi rabarbaru,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty posypujemy cukrem, układamy oczyszczony rabarbar i kawałki truskawek. Wygląda to mnie więcej tak:


Teraz boki smarujemy roztrzepany żółtkiem wraz z pół łyżki wody. Zawijamy w rurki - najpierw boki z dołu z lewej strony i góry z prawej strony, a następnie reszta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 210 st. C. (nie mniej bo się nie upieką) na ok. 20 minut na drugi poziom od dołu. Smacznego

* ciasto można lekko rozwałkować

Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem



1 komentarz:

  1. Pięknie wyglądają, uwielbiam ciasto francuskie!


    Zapraszam na konkurs http://piernikowa-chata.blogspot.com/2013/05/konkurs-z-beetlebitspl-sodki-dzien.html

    OdpowiedzUsuń