Potrzebujemy:
- opakowanie ciasta francuskiego*,
- 4 truskawki,
- 2 lub 3 łodygi rabarbaru,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty posypujemy cukrem, układamy oczyszczony rabarbar i kawałki truskawek. Wygląda to mnie więcej tak:
Teraz boki smarujemy roztrzepany żółtkiem wraz z pół łyżki wody. Zawijamy w rurki - najpierw boki z dołu z lewej strony i góry z prawej strony, a następnie reszta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 210 st. C. (nie mniej bo się nie upieką) na ok. 20 minut na drugi poziom od dołu. Smacznego
* ciasto można lekko rozwałkować
Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem |
Pięknie wyglądają, uwielbiam ciasto francuskie!
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs http://piernikowa-chata.blogspot.com/2013/05/konkurs-z-beetlebitspl-sodki-dzien.html