sobota, 25 maja 2013

Szparagi zapiekane z jajkiem

To jest moja pierwsza przygoda ze szparagami. Bardzo mi smakowały,  dlatego będę starała się z nimi coś jeszcze niedługo przygotować.  Dziś na bazarku kupiłam pęczek świeżych polskich szparagów. A przepis znalazłam na stronie Kwestii Smaku. Proporcje dostosowałam do siebie.

Potrzebujemy:
- 3 lub 4 szparagi zielone,
- 3 jajka,
- 2 łyżki śmietany kremówki,
- świeże zioła: bazylia, tymianek,
- troszkę masła,
- sól, pieprz. 

Przygotowujemy szparagi: obrywamy dolną część łodyg, sama pęknie we właściwym miejscu i myjemy. Potem kroimy na kawałki dowolnej długości, ale nie za drobno. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do wrzątku na 1 minutę szparagi. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Odstawiamy. Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, sól, pieprz. Miksujemy chwilkę do połączenia składników. Niewielkie naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy szparagi, zioła i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Na to układamy kawałeczki masła (razem ok. 1 łyżki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok 15 - 17 minut, nie dłużej, bo jajka się za bardzo zetną. Było pyszne:)

Zapiekane szparagi + zielona herbata = pyszne śniadanie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz