Na śniadanie potrzebujemy:
- 1/2 szklanki mleka 0,5% tłuszczu (40 kcal),
- 2 łyżki płatków owsianych (30 kcal),
- 2 łyżki płatków orkiszowych (30 kcal),
- 3 łyżki otrąb owsianych (30 kcal),
- szczypta soli,
- 3 wiśnie (mogą być rozmrożone) (10 kcal)
- kilka płatków migdałowych (20 kcal).
Podgrzewamy mleko, gdy się zagotuje dodajemy płatki, otręby oraz szczyptę soli do smaku. Gotujemy na małej mocy ok. 4 minut. Przekładamy na talerz, wrzucamy wiśnie i płatki.
Gotowe pyszne śniadanie |
Na obiadokolację potrzebujemy:
- 1 średnią marchewkę (20 kcal),
- 1 grzyb mun ok. (10 kcal),
- 100 g piersi z kurczaka (90 kcal),
- 2 papiery ryżowe (90 kcal),
- ok. 3 liści kapusty pekińskiej (10 kcal),
- przyprawy: sos sojowy, 1 cm imbiru, sok z połowy limonki , 1 ząbek czosnku, 1 płaska łyżeczka brązowego cukru, papryka ostra w proszku (30 kcal).
Grzyb mun przygotowujemy jak podane na opakowaniu - u mnie 15 min się moczył w gorącej wodzie i 15 min go gotowałam. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, marchewkę w słupki, grzybek w paski, kapustę szatkujemy.Wszystko przekładamy do 1 miseczki. Z podanych wyżej składników przygotowujemy sos. Następnie ten sos przelewamy do przygotowanych warzyw i mięsa. Mieszamy. Odstawiamy. Po upływie 15 minut przekładamy wszystko do naczynia w parowarze i parujemy ok. 20 minut. Papier ryżowy smarujemy pędzlem z przegotowaną wodą. Jeszcze gorący farsz przekładamy na papier ryżowy i formujemy sajgonki. Ja położyłam farsz przy jednym z boków i zwinęłam jak naleśnika. Można zjeść same lub z odrobiną sosu słodko - kwaśnego.
Gotowe do jedzenia dietetyczne sajgonki bez smażenia |
http://www.muza.com.pl/?module=okladki&id=11500
Ale fajny pomysł na takie sajgonki! Podobają mi się :)
OdpowiedzUsuńDziękuje,:-)
Usuń