wtorek, 9 lipca 2013

Parowańce - dziś z jagodami

Parowańce to bułeczki drożdżowe przygotowywane na parze. Można je przygotować w wersji wytrawnej - jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków np.do gulaszu. Lub w wersji słodkiej: w środku z owocami czy polewane jogurtem z cukrem. Wersja podstawowa na ciasto pozostaje prawie taka sama za wyjątkiem ilości cukru. W wersji wytrawnej dodajemy tylko 1 łyżkę. Dziś zrobiłam parowańce z jagodami. To taka wersja jagodzianek bez pieczenia, za to gotowanych w parowarze.

Potrzebujemy:
- 3 szklanki mąki  pszennej typ ok. 500,
- 1 jajko całe w temperaturze pokojowej,
- 1 szklanka mleka,
- 35 g drożdży świeżych,
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru,
- 2 szczypty soli.
Nadzienie:
- ok. 300 g jagód mieszamy z 2 łyżkami cukru, nie rozgniatając.

Robimy zaczyn. Podgrzewamy mleko. Drożdże ucieramy z 2 łyżkami cukru. Dolewamy 2 łyżki ciepłego mleka, wsypujemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy aż drożdże zaczną pracować i powiększą swą objętość dwu, trzykrotnie. Przesiewamy do miski mąkę. Dodajemy jajko. Masło rozpuszczone w pozostałym mleku, sól. Wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto - standardowe drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia na jakąś godzinę pod przykryciem ściereczki. Teraz odrywamy kawałki ciasta. Rozpłaszczamy je. Wsypujemy 1 łyżkę jagód z cukrem i zalepiamy tworząc kulę. Mi wyszło z tej porcji 18 sztuk. Odstawiamy do napuszenia na ok.15 minut przykryte ściereczką. Gotujemy na parze ok. 10 - 15 minut.

Puszyste bułeczki z bardzo delikatną skórką
Jeszcze jest sezon na jagody więc u mnie w kuchni króluje akcja:

2 komentarze:

  1. kiedyś takie jadłam i były bardzo dobre ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam!
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń