Potrzebujemy:
- 250 g miękkiego masła,
- 200 g cukru tj. niepełna szklanka,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 350 g mąki u mnie tortowa,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 160 ml gęstej śmietany 12%,
- 200 g jagód + 1 łyżka mąki.
Mąkę należy przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy chwilę w misie, następnie dodajemy partiami cukier i ucieramy na puszystą masę (ok. 4 min. na wysokich obrotach). Następnie dodajemy po 1 jajku stopniowo po każdym miksując ok. 30 sekund. Dodajemy aromat. Chwilę miksujemy. Dodajemy połowę mąki i miksujemy do połączenia składników. Teraz dodajemy śmietanę, miksujemy i dodajemy resztę mąki. Miksujemy aż masa będzie gładka. Owoce obsypujemy mąką. Wsypujemy do ciasta i razem delikatnie mieszamy łyżką. Formę z kominem smarujemy masłem, można też delikatnie obsypać mąką lub bułką tartą. Wstawiamy na najniższy poziom do piekarnika i pieczemy ok. 60 - 65 minut.
Przed podaniem można też posypać cukrem pudrem |
Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!
OdpowiedzUsuńChciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1300 blogerów! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!
Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas :) Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog
Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie znalazłam danych kont. na blogu :)
Życzę miłego dnia!
Dziękuje za zaproszenie:)
Usuń