Potrzebujemy:
- 2 galaretki malinowe,
- 250 g serka mascarpone,
- 250 g mielonego sera twarogowego (ja używam takiego do serników mielonego sera śmietankowego w kostce, te gotowe z wiaderka czy tuby będą za rzadkie, można też samemu półtłusty ser zmielić w maszynce),
- 1 porządna łyżka żelatyny,
- 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków,
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
- 1 opakowanie śmietany 30% tj. 200 g,
- 1 opakowanie biszkoptów,
- 400 g malin.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. 1 galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 200 ml wody. Studzimy, uważając żeby nie zastygła. W tym czasie 200 g malin blenderujemy. Wyjdzie taki troszkę gęstszy sok. Przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek. Sok malinowy mieszamy z uprzednio rozpuszczoną galaretką. Wstawiamy na 5 minut do lodówki, żeby było chłodne. Co jakiś czas trzeba przemieszać, żeby nie stężała. W tym czasie najpierw miksujemy na gładko sam ser twarogowy, potem wraz z serkiem mascarpone, następnie z cukrami do połączenia. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę. Dodajemy do masy serkowej i wolno miksujemy. Dolewamy powoli galaretkę malinową.Miksujemy chwilę do połączenia składników. Już prawie gotowe. Teraz wrzucamy dużą garść malin, mieszamy łyżką i wylewamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki do stężenia. Na koniec zalewamy zimną galaretką malinową, zrobioną według przepisu na opakowaniu. Przechowujemy w lodówce.
Delikatny sernik na zimno z malinami |
Nie dziwię się, że szybko zniknęło, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń