niedziela, 21 lipca 2013

Sernik na zimno z malinami

Ponieważ jest gorąco miałam ochotę na lekki sernik na zimno. Moja mama najczęściej robi taki z serków homogenizowanych, ale mój mąż takiego  nie lubi. Miałam więc wyzwanie zadowolenia wszystkich członków rodziny. Inspiracją dla mnie był serek mascarpone, który od tygodnia czekał na swoje przeznaczenie oraz maliny. Trochę twarogu śmietankowego, galaretki i puszysty, delikatny sernik na zimno gotowy. Naprawdę polecam. Jest przepyszny. Po raz pierwszy całe ciasto zniknęło u mnie w jeden dzień.

Potrzebujemy:
- 2 galaretki malinowe,
- 250 g serka mascarpone,
- 250 g mielonego sera twarogowego (ja używam takiego do serników mielonego sera śmietankowego w kostce, te gotowe z wiaderka czy tuby będą za rzadkie, można też samemu półtłusty ser zmielić w maszynce),
- 1 porządna łyżka żelatyny,
- 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków,
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
- 1 opakowanie śmietany 30% tj. 200 g,
- 1 opakowanie biszkoptów,
- 400 g malin.

Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. 1 galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 200 ml wody. Studzimy, uważając żeby nie zastygła. W tym czasie 200 g malin blenderujemy. Wyjdzie taki troszkę gęstszy sok. Przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek. Sok malinowy mieszamy z uprzednio rozpuszczoną galaretką. Wstawiamy na 5 minut do lodówki, żeby było chłodne. Co jakiś czas trzeba przemieszać, żeby nie stężała. W tym czasie najpierw miksujemy na gładko sam ser twarogowy, potem wraz z serkiem mascarpone, następnie z cukrami do połączenia. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę. Dodajemy do masy serkowej i wolno miksujemy. Dolewamy powoli galaretkę malinową.Miksujemy chwilę do połączenia składników. Już prawie gotowe. Teraz wrzucamy dużą garść malin, mieszamy łyżką i wylewamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki do stężenia. Na koniec zalewamy zimną galaretką malinową, zrobioną według przepisu na opakowaniu. Przechowujemy w lodówce.

Delikatny sernik na zimno z malinami


1 komentarz: