Potrzebujemy:
- 2 porządne garście świeżych liści szpinaku,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
-1 i 1/4 szklanki mąki + prawie szklanka do podsypawania,
- sól.
Świeży szpinak myjemy i odstawiamy, żeby ociekł z wody |
Szpinak wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 1 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową lub wylewamy na durszlak. Lekko odsączamy (uważając by go za bardzo nie "przydusić"). Zostawiamy do ostygnięcia. W naczyniu wbijamy jajko i żółtko, dodajemy szpinak i blendujemy na papkę. W misce przesiewamy 1 szklankę mąki, dodajemy szczyptę soli, wrzucamy szpinak z jajkami. Wyrabiamy ciasto niezbyt miękkie dosypując resztę mąki po trochu w zależności od potrzeby. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części, każdą rozwałkowujemy na solidnie podsypanej stolnicy raczej cienko - ok 1,5 mm. Obsypujemy mąką płaty ciasta i wycinamy tak jaki chcemy uzyskać makaron. Ja zrobiłam po prostu tagiatelle. Ręcznie, bo nie mam niestety maszynki do makaronu. Ale moje radełko do pizzy poradziło sobie nawet nieźle z wycinaniem makaronu. Wycięty makaron obsypujemy delikatnie mąką i pozostawiamy do wysuszenia. U mnie leżał 30 minut. Makaron następnie wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek. Gotujemy ok. 3 minut.Odlewamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą.
Makaron ma naprawdę świetny zielony kolor |
wygląda super, a nie za gorzkie? widzę, że pojawił się kwiatostan u Twojego szpinaku podobno po tym szpinak staje się gorzki. :(
OdpowiedzUsuńKwiattostan szpinaku ułożyłam tylko dla ozdoby. Po zrobieniu zdjęcia usunęłam go z liści. Ale nawet nie wiedziałam że nadaje goryczy. Dzięki za info :-)
UsuńDziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród - wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)
http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/
http://deserynadepresje.blogspot.com/