Potrzebujemy:
- 1, 5 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- pół szklanki cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu lub 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 180 ml mleka,
- 60 ml oleju roślinnego,
- szklanka pokrojonych w kosteczkę truskawek
+ kilka pokrojonych w półplasterki.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem (+ cukrem waniliowym jeśli używamy go zamiast ekstraktu). W drugiej misce roztrzepujemy rózgą jajko, mleko, olej, ekstrakt. Chwile razem mieszamy do połączenia składników. Teraz do mieszanki z mąką dodajemy szklankę pokrojonych truskawek, mieszamy żeby truskawki oblepiły się mieszanką. Teraz łączymy składniki suche z mokrymi łyżką mieszając aż się połącza w gładką masę, nie rozgniatając zbytnio truskawek. Muffinki przekładamy do foremek do 3/4 wysokości. Układamy po kilka kawałków truskawek na wierzch. Pieczemy ok. 20 - 25 minut aż wierzch się lekko przyrumieni. Po wyłączeniu piekarnika czekamy kilka minut, dopiero otwieramy i studzimy na kratce.
Tuż po upieczeniu, jeszcze w piekarniku |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz