Do zrobienia marynaty na 1 kg mięsa potrzebujemy:
- 3 dość duże ząbki czosnku,
- 2 średnie cebule,
- 2 łyżki majeranku,
- 1,5 łyżki soli,
- 3 łyżki olilwy z oliwek,
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu.
Przygotowujemy naczynie, w którym mięso będzie się marynowało. Do naczynia ścieramy na tarce o małych oczkach czosnek, o dużych oczkach cebule. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy razem. Wrzucamy mięso - najlepiej żeby to była szynka lub boczek ze skórą. Skórę wcześniej nacinamy w kratkę. Mięso w misce starannie nacieramy przyprawami. Zakrywamy miskę folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Przekładamy mięso (skóra do góry) do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą. Wlewamy 1/3 szklanki wody,przykrywamy to naczynie folią aluminiową i pieczemy:
- szynkę - w temperaturze 180 st. C. - ok. 1 i 40 minut,
- boczek wolno pieczony - w temp. 130 st. C. - 2 godziny i dalej w temperaturze 180 st. C - 1 godzinę. Na 15 minut przed wyjęciem boczku z piekarnika zdejmujemy folię z naczynia. Zostawiamy do ostygnięcia. Potem wyjmujemy z naczynia, oczyszczamy z nadmiaru przypraw i chowamy do lodówki. Takie mięsko należy zużyć mniej więcej w ciągu 4 dni. (tłuszczyk oczywiście do odkrojenia)
Dzięki zapiekaniu ze skórą, mięso nie jest suche |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz