Kanapka warstwowa
Potrzebujemy:
- 3 kromki pieczywa (u mnie własnoręcznie zrobiony chleb tostowy),
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- serek philadelphia,
- garść umytej, świeżej rukoli,
- odrobina masła,
- plaster wędzonego łososia,
- po łyżeczce sezamu jasnego i czarnego.
Ciepły deser owocowy
Potrzebujemy:
- pół gruszki,
- 3 mrożone maliny (opcjonalnie),
- pół jabłka,
- 1 łyżka 100% soku pomarańczowego TYMBARK,
- 1 goździk,
- pół łyżeczki miodu bądź brązowego cukru,
- szczypta cynamonu.
1 szklanka 100% soku pomarańczowego TYMBARK.
Przygotowujemy kanapkę: Pierwszą kromkę smarujemy masłem, układamy rukolę oraz pokrojone jajko. Lekko solimy. Układamy drugą kromkę. Smarujemy serkiem philadelphia. Kładziemy łososia. Na to kładziemy ostatnią kromkę posmarowaną z dwóch stron serkiem philadelpia. Obsypujemy ziarnami sezamu. Układamy na talerzu.
Zanim zasiądziemy do pałaszowania kanapki. Przygotowujemy deser. Ja robię go w parowarze. Jeśli nie mamy możemy zrobić opcjonalnie w niewielkim rondelku: Gruszkę i jabłka kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy do małego żaroodpornego kubeczka wraz z goździkiem. W małej szklance mieszamy sok pomarańczowy, cukier (lub miód), cynamon. Zalewamy pokrojone owoce. Wrzucamy mrożone maliny. Przykrywamy pokrywką. Parujemy (lub gotujemy w rondelku) 15 minut.
W oczekiwaniu na deser jemy kanapkę, popijając sokiem pomarańczowym TYMBARK.
I na koniec - sama przyjemność ciepłe owoce z pomarańczowo - cynamonową nutą. Pycha...
Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.
OdpowiedzUsuńDodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.
www.nps-mix.pl/konkurs
Nagrody:
www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
Zapraszam :)