Mam dużo owoców w zamrażarce, czemu więc nie zacząć ich używać. Truskawki. O tak, będzie sernik z truskawkami na kruchym spodzie. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Powiększyłam proporcje składników o połowę, żeby sernik w mojej tortownicy nie był zbyt niski. W oryginale podana porcja jest na formę o średnicy 20 cm. A ta moja ma 24 cm. Od siebie dodałam spód oraz polewę. Sernik nie jest bardzo puszysty, bo nie ubija się oddzielnie białek, ale mimo to pozostaje delikatny, a przy tym bardzo prosty, bo wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. Można go zrobić z mrożonymi jak i świeżymi truskawkami.
Potrzebujemy:
Na kruchy spód:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 całe jajko.
Na masę serową:
- 750 g sera białego tłustego dobrej jakości zmielonego dwukrotnie,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 2/3 szklanki cukru białego drobnego,
- 3 jajka
- 5 łyżek soku z cytryny.
Na polewę:
- 20 g masła,
- 20 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzej lub deserowej.
Ponadto: truskawki świeże lub mrożone (ok. 300 g).
Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę masło. Siekamy razem. Wbijamy jajko. Wyrabiamy krótko do połączenia składników. Stolnicę podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm okrąg nieco większy niż spód formy. Zapas zostawiamy, aby stworzyć niewielkie boki. Wykładamy tortownicę tak przygotowanym ciastem. Podpiekamy w temperaturze 180 st. przez 15 minut. W tym czasie robimy masę serową.
Do miski wkładamy biały ser i zaczynami miksować. Miksujemy i jednocześnie dodajemy po 1 jajku, cukier partiami, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i na końcu obydwie mąki. Miksujemy chwilę razem do gładkiej masy. Przekładamy na podpieczone ciasto, układamy na wierzchu truskawki, lekko je wciskając i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Na spód piekarnika najlepiej jest włożyć naczynie z wrzącą wodą, wtedy sernik nie będzie taki suchy, a wierzch przypalony. Pieczemy 20 minut. A potem zmniejszamy temperaturę do 160 st. C. i dalej pieczemy przez ok. 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągamy naczynie z wodą. Po wyłączeniu piekarnika przez przynajmniej 15 minut nie otwieramy drzwiczek, żeby sernik nie opadł. A po uchyleniu drzwiczek, pozostawiamy w piekarniku sernik do całkowitego ostygnięcia.
Polewa: w kąpieli wodnej roztapiamy masło i czekoladę. Polewamy w dowolny sposób sernik.
Ponieważ pod truskawkami sernik nieco opada i wierzch nie jest gładki, ja proponuje porobić przeróżne zygzaki - mazańce.
Teraz wstawiamy sernik na kilka godzin do lodówki i gotowe :) Smacznego
Sernik przepyszny, zrobiłam dzisiaj i nie mogę się nim najeść :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, bardzo mi miło:-)
Usuń