Jadłam ostatnio pyszną muffinkę z czekoladą. Niestety tylko
jedną. Zabrałam się zatem za przygotowanie większej ilości muffinek w domu.
Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku.
Potrzebujemy:
- 150 g masła,
- 150 g posiekanej (grubo) czekolady gorzej lub mlecznej
(mleczna jest bardziej słodka więc dałam tylko 100 g i moim
zdaniem
to była wystarczająca ilość),
- 300 g mąki,
- 170 ml mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- 1 niepełna szklanka cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka kawy zbożowej,
- 1 łyżka cukru lub ekstraktu waniliowego,
- 2 duże lub 3 małe jajka.
Masło podgrzewamy do roztopienia. Następnie studzimy.
Suche składniki
przesiewamy do miski czyli mąke, kakao, kawę, sodę oraz proszek do pieczenia.
Przesiewamy jeszcze dwa razy, aby je dobrze wymieszać. Dodajemy cukier w tym
waniliowy.
Jajka wbijamy do drugiej miski, dodajemy mleko (i ekstrakt
waniliowy, jeśli nie dodany był wcześniej cukier waniliowy). Miksujemy chwilę
mikserem (można też wymieszać ręcznie).
Teraz łączymy składniki suche i masę jajeczną za pomocą
kilku ruchów łyżki. Wlewamy ostudzone masło, dodajemy czekoladę i mieszamy
kilkakrotnie tylko do chwili gdy składniki się całkowicie połączą.
Ciasto wlewamy do foremek wyłożonych papilotkami i pieczemy
ok 22 minut (do suchego patyczka) w nagrzanym do 190 st.
C piekarniku.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń