Cudowne letnie ciasto |
Potrzebujemy:
- 500 g moreli
Na kruchy spód:
- 2 niepełne szklanki przesianej mąki,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki śmietany gęstej kwaśnej 18%,
- 120 g masła zimnego,
- 3 łyżki kakao,
- pół szklanki cukru drobnego do wypieków.
- szczypta soli.
Na czekoladową warstwę:
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 2 gorzkie czekolady dobrej jakości,
- 1 całe jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- ok. pół szklanki mąki.
Na kruszonkę:
- 3/4 szklanki mąki,
- 125 g masła
- 3 czubatek łyżki zmielonych migdałów,
- pół szklanki brązowego cukru.
Przygotowujemy najpierw ciasto kruche na spód: Masło najpierw siekamy z mąką, kakao i solą do uzyskania małych maślanych groszków. Dodajemy cukier i jajka, dalej siekamy. Dodajemy śmietaną i szybko wyrabiamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut, a można i całą noc.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i oblepiamy nim tortownicę. Wstawiamy z powrotem do lodówki.
Składniki na kruszonkę razem w misce rozcieramy do uzyskania jednej masy. Morele myjemy, kroimy na połówki i pozbywamy się pestek.
Warstwa środkowa: podgrzewamy w rondelku śmietanę, wrzucamy do niej czekoladę, ciągle mieszając całkowicie rozpuszczamy czekoladę. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy jajko oraz mąkę i mieszamy znowu do uzyskania dość gęstego kremu.
Na kruchy spód w tortownicy układamy morele. Pokrywamy je kremem czekoladowym, obsypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz