Potrzebujemy:
- 1 pierś z kurczaka,
- 50 g wiórek kokosowych,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 1 jajko,
- sól, świeżo mielony pieprz,
- olej do smażenia..
Pierś kroimy na małe kawałki lub takie jak na kotlety i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (głębokość tłuszczu 0,5 cm). Mieszamy mąkę i wiórki w jednej misce. Na talerzu roztrzepujemy jajko z odrobiną soli. Panierujemy piersi w jajku, mieszance mąki z wiórkami. Smażymy na patelni. I gotowe:) Ja podaję razem z ryżem i ugotowanymi na parze warzywami po karaibsku Frosty. Ich smak słodkawo - imbirowy idealnie pasuje do takiego kokosowego kotlecika.
Zamiast warzyw można podać z posiekanym ananasem z puszki |
Pierś z kurczaka w wiórkach kokosowych- myślałem że to nie przejdzie okazało się że to znakomita panierka, polecam... Całe danie okazało się wielką niespodzianką
OdpowiedzUsuń