wtorek, 20 października 2015

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym

Zbliża się pora obiadowa... I co na obiad? ... Dziś szef kuchni poleca - zapiekany makaron conchiglioni nadziewany mięsem mielonym. Aktualnie w Lidu jest tydzień włoski i bez problemu można znaleźć takie duże muszle i bardzo dobrą passatę. Danie jest naprawdę pyszne. Polecam.

Na 2 porcje (forma o wymiarach 25 x 17 cm) :

- ok. 16 sztuk muszli.

Na farsz:
- 350 g mielonego mięsa (może być wieprzowo - wołowe lub tylko wieprzowe)
- 1 duża marchewka,
- 1 cebula,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1 duży mięsisty pomidor,
- 1 lub 2 ząbki czosnku,
- zioła dalmatyńskie Kotanyi,
- papryka ostra i słodka,
- sól, pieprz
- olej lub oliwa do smażenia.

Na sos pomidorowy:
- 1,5 szklanki passaty pomidorowej,
- 1 łyżka oliwy,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- zioła dalmatyńskie,
- ostra i słodka papryka,
- sól, pieprz.

Ponadto ok. 5 do 10 dag twardego sera żółtego np. Bursztyn, Dziugas.

Wlewamy do rondelka passatę, dodajemy oliwę i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i przyprawami. Odstawiamy.

Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, następnie wrzucamy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, chwilę smażymy razem, stopniowo dorzucamy mięso ( w taki sposób aby nie ochłodzić patelni i mięso się smażyło, aby nie zdążyło puścić soków - marchewkę z cebulą zgarniamy na bok patelni a na wolnej przestrzeni smażymy mięso, gdy dana porcja się podsmażymy przesuwamy ją do marchewki). Solimy, doprawiamy pieprzem, przyprawami oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pomidora, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 minut. Przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostudzenia.

W tym czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Odlewamy na durszlaku, przelewamy zimną wodą.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy przygotowany wcześniej sos pomidorowy. Nadziewamy każdą muszelkę farszem i ścisło układamy w naczyniu. Sosu pomidorowego musi być przynajmniej do połowy wysokości muszelek (po ułożeniu).

Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 30 minut. Po 20 minutach - zdejmujemy folię, makaron posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy dalej 10 minut.

Podajemy z surówka np. (tarta czarna rzepa + jabłko + marchew + 2 łyżeczki śmietany 18%) lub samodzielnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz