poniedziałek, 27 lipca 2015

Łosoś w papilotach ....

... z cukinią i pomidorami. Ech ostatnio ogarnęło mnie lenistwo. Najchętniej zjadłabym coś dobrego na mieście. Niestety z restauracjami jest tak jak w programie Magdy Gessler Kuchenne rewolucje. Drogo, a restauratorzy nie przejmują się co dają ludziom na talerzu, czy produkty będą dobrej czy wątpliwej jakości, czy będzie smakowało czy nie, czy świeże czy mrożone. Dlaczego w sezonie, kiedy nie ma problemu ze świeżym szpinakiem, jedna z największych pierogarni w Warszawie (i wcale nie najtańszych) używa szpinaku mrożonego. O ile bogatszy byłby smak pierogów i ich walory zdrowotne. A kelnerka zaskoczona gdy pytam o szczegółowy skład sosów. Wspomnę tu też o praskiej knajpie, którą odwiedziliśmy z mężem wczesną wiosną. Mąż dostał zamówionego kotleta odgrzanego na starym tłuszczu, a ja zamiast kurczaka w winie - dwa udka z kurczaka w jakimś czarnym sosie z kilkoma kawałkami pieczarek. Obydwoje wyszliśmy z niesmakiem. Dlatego najlepiej chodzić do sprawdzonych lokali, a najczęściej gotować samemu.

Wracając do przepisu. To jak na razie najlepszy łosoś pieczony jaki zrobiłam. Bardzo aromatyczny i soczysty. W dodatku kompletne, szybkie danie i rybka i warzywa robią się na raz. Do tego najlepiej ugotować ryż. Mi pasował tu jeszcze ogóreczek kiszony.





Potrzebujemy (dla dwóch osób):
- ok. 400 g łososia,
- 2 ząbki czosnku,
- limonka lub cytryna
- cukinia,
- pomidor,
- kilka listków bazylii,
- sól, pieprz cytrynowy
- 4 płaty papieru do pieczenia.




Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Łososia dokładnie należy umyć i osuszyć. Pokroić na cztery części - najlepiej tak żeby nie były bardzo długie, bo ciężko będzie zapakować. Solidnie skropić limonką, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Poukładać na karcie papieru do pieczenia. Czosnek przecisnąć przez praskę i poukładać na łososiu. Jeden ząbek na dwa kawałki. Poukładać na rybie i wokół pokrojoną w kostkę cukinię (kawałki ok. 1 cm). Na to położyć po dwa lub trzy grubsze plasterki pomidora. Obsypać lekko solą warzywa. Na wierzchu ułożyć po dużym listku bazylii. Wszystkie rogi arkusza zebrać do środka i związać nitką kulinarną. Piec ok. 15 - 20 minut.




Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz