Potrzebujemy ( na ok 5 niewielkich sztuk):
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- kilka łyżeczek mascarpone,
- kilka suszonych pomidorów z zalewy,
- kilka liści pietruszki,
- kilka plastrów szynki (w oryginale: polędwica bostońska,
ale może być i zwyczajna polska szynka byle cieniutko pokrojona)
- sól, pieprz,
-jajko,
- bułka tarta.
Piersi umyć i oczyścić. Przekroić na pół (wszerz). Rozbić jak na kotlety schabowe. Każdy płat z dwóch stron oprószyć pieprzem i solą. Posmarować mascarpone. Ułożyć po 2 listki pietruszki, szynkę i pomidora suszonego. Zrolować. Gotować na parze przez ok. 20 minut. Lub jak radzi Ewa Wachowicz: zawinąć najpierw w folię spożywczą potem aluminiową. Włożyć do wrzątku na 20 minut.
Następnie lekko przestudzić i obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na klarowanym maśle lub dowolnym oleju.
Najlepiej podawać z surówką z sałaty lodowej, pomidora, ogórka, cebuli i koperku z sosem: musztarda, sok z cytryny, oliwa z oliwek, troszkę miodu i sól.
Smacznego :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz